IbuBapa, Mohon Ambil Pengajaran Dari Keluhan Seorang Anak Yang
Sangat Menyedihkan Ini
Ebit Lew,

seorang penceramah agama berbangsa Cina

yang terkenal menceritakan tentang keluhan dari seorang anak
selepas beliau memberi ceramah.

Ini cerita
beliau:

Keluhan hati anak
dara umur 12 tahun…Anak ni jumpa saya
selepas ceramah minta autograf buku.Comel adik tu.

Dia baca doa permulaan yang saya selalu
baca sebelum ceramah.

Sedap betul
suaranya..

Dia cakap, ustaz
sayang anak ustaz tak?

Comel anak ustaz. Sama nama dengan saya.

Ustaz, mak ayah saya tak sayang saya. Diaorang cuma sayang adik
saya jer..

Saya tanya macam
mana tahu mak ayah tak sayang adik.

Sebab diaorang tak pernah pandang saya masa saya
bercakap.

Saya cakap jer saya kena marah. Saya tolong jaga adik.

Adik menangis, saya kena marah. Saya ambil botol susu adik.

Saya
lambat saya kena marah.

Saya tengok tv saya kena marah.
Lambat
bangun tidur saya kena marah.

Adik buat sepah saya kena marah.
Adik menangis saya kena marah…

Semua yang mak ayah janji semua tak pernah beri.

Saya
nak cerita semua kat mak ayah.

Tapi mak ayah tengok tv jer..

saya
buat semua salah dan asyik kena marah..

Ustaz, saya nak masuk asrama masa tingkatan 1.

Ustaz
doakan yer.

Supaya saya tak kena marah dan biar mak ayah sayang
adik jer.

Mak ayah saya
garang sangat.

Saya sedih sangat.
Teringat anak sendiri.

Macam tulah anak-anak ingat semua janji
kita pada mereka.

Lihat apa yang kita buat pada mereka.

Kita
lebih sanggup mengadap hp dan gadget dari pandang muka
anak..erm…

aduhai…sedihnya…apalah nak jadi mak ayah macam
nie…

kenapalah jadi macam ni mak ayah orang
Islam..

Kita sayang cium
anak masa baby…

semakin besar kerana perkara lain kita lupa nak
benar-benar sayang mereka..

Bagi anak-anak cinta sayang ialah masa. Beri masa dan
dengar anak-anak yang semakin membesar…

Rahmat Allah turun bila kita peluk, dukung, terbang,
dengar cerita mereka.

Cerita Nabi nabi
pada mereka. Kenalkan Nabi dan sahabah.

Cerita syurga dan
neraka..banyakkan cerita rahmat dan
kebaikan..

Berilah masa
kerana ini semua amanah yang akan disoal
nanti.

Pelajaran paling
besar ialah iman mengenal Allah dan Nabi
saw.

Pengajaran yang
utama selepas itu ialah akhlak…

kasih sayang..yang dia akan dapat
lihat bagaimana kasih sayang yang kita
praktikkan..

Ya Allah maafkan
kami kerana tidak buat sebaiknya sebagai ayah dan

ibuEbit Lew___________Balik kerja ini,

kita peluk cium anak-anak
sampai mereka happy.

-TheVocketsumber
    
Sumber

https://youtu.be/cwglSDvI_sQ
https://youtu.be/cwglSDvI_sQ

Tips membeli rumah lelong:

Cuba elakkan membeli rumah lelong yang ada penghuni asal.
(Jika mahkamah lelong tiada masalah)

Semasa tarikh lelongan, anda masih boleh tawar menawar dengan pembida lain sebelum waktu lelongan.

Anda boleh baca mengenai maklumat rumah dan syarat-syarat berkaitan pembayaran dan tanggungan di dalam surat pengisytiharan lelong.

Pastikan harga rumah lelong di bawah nilai harga pasaran.

Tahukah Anda?

Salah satu teknik mudah untuk menjana keuntungan menerusi pelaburan hartanah, adalah dengan..

Langkah 1 :

Membeli hartanah dibawah harga pasaran,

Langkah 2 :

Ubahsuai dan perbaikinya..

Langkah 3 :

Sewakan atau jualkannya dengan harga yang lebih tinggi!"

Dalam masa beberapa bulan, anda mampu untuk menjana keuntungan beribu-ribu ringgit, malah tidak mustahil juga, berpuluh-puluh ribu ringgit!

Teknik ini nampak mudah bukan? Semudah 1, 2,3......

MAAF!

Saya terpaksa berterus-terang dengan anda disini!....

Walaupun hasilnya sangat lumayan....

TETAPI, Ianya bukan semudah yang disangka! Ianya melibatkan risiko yang besar! Silap langkah!..

Anda mungkin terpaksa menanggung kerugian beribu-ribu ringgit, malah mungkin juga mencecah sehinga berpuluh-puluh ribu ringgit!

Untung Besar, Risiko Pun Besar...

Ini adalah hakikat di dalam dunia pelaburan!

Tiada siapa yang boleh menafikannya!...

Pelaburan yang memberikan keuntungan kecil, risikonya adalah kecil,

manakala pelaburan yang memberikan keuntungan yang besar, maka risikonya pun adalah besar!

Namun begitu, RISIKO ini sebenarnya boleh dikurangkan!

Bercakap tentang RISIKO,

saya gemar merujuk kepada kata-kata dari Pelabur Terkaya di dunia! iaitu Warren Buffett. Kata beliau...

"Risk comes from not knowing what you're doing."

Bermaksud...
"Risiko datang apabila anda tidak tahu apa yang anda lakukan!".

Disebabkan itulah, jika anda ingin melakukan sesuatu seperti menceburi bidang pelaburan hartanah yang lumayan ini!

Anda perlulah terlebih dahulu belajar, menuntut ilmu dan membuat persediaan sebaik mungkin sebelum melakukannya. Dengan mengetahui apa yang anda lakukan.. kadar RISIKO dapat dikurangkan!

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko tersebut.. adalah belajar daripada orang-orang yang pernah melakukannya.

Tulisan kali ni saya nak cerikan sedikit mengenai rumah lelong oleh mahkamah.

Rasanya jika dilelong oleh pelong berlesan hampir sama prosesnya.

Saya ringkaskan supaya ianya mudah dibaca.

A. Sebelum Tarikh Lelong

Dapatkan alamat rumah
Pergi lihat sendiri rumah yang hendak dilelong.

Anggarkan kos yg terlibat untuk baik pulih.

Buat carian hak milik di pejabat tanah.
Semak tunggakan bil maintenance, bil air, bil elektrik, indah water jika rumah tinggal.

Dapatkan salinan surat pengisytiharan lelong oleh mahkamah daripada agen pelelong.

(Segala syarat berkaitan pembayaran dan tanggungan ada dalam surat tersebut).

Sediakan bank draf 10% daripada harga rizab rumah.

(Pastikan tiada kesalahan ejaan pada bank draf)

Semak kelayakan pinjaman bank anda.

(Jika mahu membuat pinjaman dari bank)

B. Semasa Lelongan

Datang awal sebelum waktu lelongan.

A. Bawa kad pengenalan asal
B. Bawa bank draf
C. Sediakan RM 100 untuk tujuan mati setem. (Jika menang)

Letakkan HAD harga bidaan iaitu harga yang kita mampu.

Jika melebihi had tersebut, tarik diri dari membida.

Bawa duit lebih (tunai) untuk membayar beza 10% daripada harga belian.

Contoh:

* harga rezab: RM60,000
* bank draf: RM6,000
* harga rumah selepas menang lelong: RM68,000
* 10% x RM68,000 = RM 6,800
* Bayaran tambahan yang perlu dibayar tunai selepas menang lelong: RM6800 – RM6000 = RM800

C. Selepas lelongan

Mohon pinjaman (jika tiada tunai)
Lantik peguam
(bayar tunai ataupun melalui pinjaman bank)
untuk proses tukar hak milik.

Bagi mengurangkan kos, lantik peguam yg sama untuk pinjaman perumahan dan urusan tukar hak milik.

Jelaskan baki harga rumah kepada bank pelelong dalam tempoh 90 hari atau 120 hari.

Sediakan kos khidmat peguam.

Kebiasaannya 6% drpd harga rumah jika melalui peguam bank dan 3% jika peguam sendiri.

Selepas penukaran hak milik selesai, rumah telah menjadi milik anda dan anda boleh mengerjakan rumah tersebut

Sekarang nak berniaga tidak perlu menggunakan blog ataupun website, dengan adanya Facebook ianya menjadi mudah serta menjimat kos.

Sebenarnya ramai  yang sudah menggunakan Facebook sebagai medan berniaga tetapi dek kerana kurang pengetahuan mempromosikan perniagaan ramai yang mengalah.

Berniaga melalui Facebook tidak semestinya memerlukankemahiran coding, tetapi perlu menyasarkan perniagaan dengan lebih teratur.

Memang ada diluar sana pakar-pakar IT yang menawarkan kelas berniaga melalui online tetapi ianya lebih mudah,sebenarnya, dengan menggunakan Google kita juga dapat belajar dengan lebih cepat dan percuma.

Teringin berniaga di Facebook tetapi tidak tahu bagaimana hendak memulakannya.

Disini kami mengsyorkan beberapa-berapa tips untuk berniaga melalui Facebook:

1. Semak nama FanPage yang hendak digunakan

Sebelum memulakan perniagaan di Facebook, korang perlu memastikan nama dan URL belum digunakan.
Singkat dan mudah diingat.

Korang boleh menggunakan servis percuma ” Name Vine” yang boleh menyemak nama di Facebook, Twitter, Youtube dan Pinterest sama ada sudah digunakan atau belum.

2. Menggunakan Third-Party Platform untuk menggabungkan semua sosial media

Ada Twitter? Ada Google+?
dan sosial media seangkatan dengannya?
Nak menyebarkan seuatu maklumat dengan mudah ke semua jaringan sosial media?
Korang boleh menggunakan Tools seperti HootSuite yang mudah digunakan.

3. Membuat Aplikasi yang kretif

Pernah menggunakan aplikasi yang ada di Facebook ?

Tahu tak jika korang mampu menghasilkan aplikasi sendiri mampu menarik ramai user untuk like fanpage korang dengan mudah dan cepat ?

Aplikasi untuk muka depan dan contact page juga memain peranan besar untuk interaksi dengan user lain.

4. Design yang menarik

Rajin kan posting sesuatu yang menarik dan kreatif seboleh-boleh hasil korang sendiri.

Contoh yang terbaik adalah membina design typografi, lawak, dan sebagainya.

Bagi yang sudah pakar mendesign boleh menggunkan Adobe Photoshop dan jika tiada kemahiran Photoshop, Powerpoint pun sudah memadai asalkan ianya kreatif dan menarik.

5. Facebook Ads

Cara ini perlu menggunakan kos, tetapi ianya paling berkesan menarik ramai orang untuk datang ke page korang !

Menakjubkan kerana Facebook Advertising mampu menarik seramai user yang anda tetapkan.

Pembayaran boleh menggunakan kad visa dan paypal.
Kalau sudah bersedia untuk membuat bussiness yang lebih serius, cara ini memang amat bagus sekali !

===============================
P/S : Usaha tangga kejayaan ! Berniaga melalui Facebook perlu bersabar untuk mendapat kan likers dan pandai mempromosi dengan efektif.

SUMBER

7 Sebab Hilangnya Rezeki Suami, Isteri dan keluarga.

1. Usah bergaduh sesama suami isteri, lagi-lagi perihal duit.

Berbincang dan cari persefahaman. Bila pasangan tidak redha dengan masing-masing, di situlah rezeki akan disekat…

2. Merungut dan merasa beban pada anak-anak.

Berikan kasih sayang kepada anak-anak kerana setiap anak adalah rezeki Allah swt. Namun ibu dan bapa juga perlu mengusahakan rezeki untuk anak-anak tanpa merungut dan rasa beban.

3. Buangkan tabiat selalu mengeluh sesama suami isteri dengan apa yang tidak dimiliki.

Banyak bersyukur dengan apa yang dimiliki tidak kira banyak atau sikit.

4. Jangan terlalu berkira-kira untuk mempermudahkan hal yang baik sekeluarga.

Perlu ada tolak ansur dan dan faham sesama pasangan.

5. Jangan meninggikan suara dan gunakan kata-kata yang baik sahaja bersama suami, isteri dan juga anak-anak.

Buangkan cara menakut-nakutkan ahli keluarga dan tanamkan layanan yang penuh mesra.

6. Sabar dalam menangani karenah suami, isteri dan anak-anak.

Adakalanya sesuatu itu kita tidak suka. Tetapi, tetap perlu bersabar dan fahami keadaan pasangan dan anak. Nasihat dan cari penyelesaian secara baik.

7. Apabila kita putus mendoakan yang baik-baik untuk suami, isteri dan anak-anak.

Sentiasa ingatkan mereka dalam doa dan juga sepanjang hari.
-----------------------------------------

Dalam mengejar keuntungan atau kekayaan bila bekerja seharian, tiada gunanya sekiranya institusi keluarga di rumah tidak terbuka pada rezeki. Rezeki itu pelbagai, bukan hanya duit yang kita usahakan sahaja, tetapi juga pada keluarga tercinta. Namun, rezeki itu tetap perlu diusahakan.

SUMBER


Anda ingin mulakan blog? 

Apa yang patut anda tulis?


  1.  Semestinya mengenai sesuatu yang anda suka. Tulislah mengenainya!
  2.  Ingat – semua, SEMUA ORANG boleh membaca blog anda kerana ia adalah terbuka kepada umum. Tidak salah untuk anda meluahkan perasaan anda. Tapi ingat, elakkan daripada terlalu mengikut emosi yang kelak boleh memakan diri. Elakkan menyesal kemudian hari. Jika ibu bapa, guru-guru, bos atau seseorang yang anda suka membaca sesuatu yang tidak sopan, ia hanya akan memudaratkan.
  3.  Jika anda menulis mengenai sesuatu, pastikan fakta anda adalah tepat. Maklumat yang anda perolehi daripada internet tidak semuanya benar.
  4.  Dalam berseronok, sentiasa beringat untuk tidak menulis sesuatu yang boleh menyakiti hati orang lain. Anda tidak mengenali atau mengetahui kehidupan mereka dan jadilah seorang yang prihatin dengan perasaan orang lain.
  5.  Jika anda melihat post berunsur ugutan, memperlekehkan atau mendatangkan mudarat, kemukakan aduan.
  6.  Jadi…dah fikir apa yang hendak ditulis dalam blog anda? Sesuatu yang sejujurnya anda sukai atau mempunyai bakat untuk menghasilkannya adalah lebih menarik untuk dikongsi!







  • Berhati-hati dengan laman web palsu

Seperti jam tangan, beg dan baju tiruan, laman web palsu juga nampak sama seperti yang asli. Laman web palsu ini direka untuk menipu anda dengan wang atau mendapatkan maklumat peribadi. Selepas membuat pembayaran online, anda tidak mendapat barangan yang dibeli. Jadi berhati-hatilah dalam memberikan maklumat kad kredit anda. Pastikan laman web anda selamat. Google ‘verified’ untuk belajar mengenai kepelbagaian kad kredit bagi tujuan keselamatan membeli-belah secara online.

  •  Indah khabar dari rupa

Berhati-hatilah kerana barangan yang ditunjukkan di dalam laman web jauh berbeza daripada barangan sebenar. Secara dasarnya mereka menipu barangan yang hendak dijual. Dan bila pembayaran telah dibuat, barangan yang sampai adalah tidak berkualiti dan lebih kecil daripada yang ditunjukkan dalam laman web.

  •  Transaksi tidak selamat

Transaksi online sememangnya selamat, tetapi terdapat banyak penggodam di luar sana yang menunggu pembeli yang kurang peka. Jadi pastikan anda sentiasa bertindak bijak. Pastikan laman web adalah selamat. Komputer awam, tempat terbuka atau kemudahan tanpa wayar (wireless) yang tidak dikenali boleh membahayakan. Gunalah komputer anda sendiri, tablet atau telefon anda untuk pembayaran.

  •  Carilah simbol kunci (‘locked’)

Pastikan laman web yang anda guna mempunyai SSL (secure sockets layer) yang telah dipasang bila membeli sebarang barangan online melalui kad kredit. Sebuah laman web dengan SSL mempunyai ikon seperti kunci yang dipaparkan di bahagian bawah atau kanan bersebelahan alamat URL.

  •  Fikir dahulu sebelum mendedahkan terlalu banyak perkara

Berikan maklumat yang minimum untuk membuat pembelian online. Biasanya ia hanya memerlukan nama di atas kad kredit, jenis kad, nombor dan kod sekuriti di belakang. Laman web itu tidak seharusnya meminta sebarang maklumat lain. Jika mereka memerlukan maklumat lain, ianya agak pelik dan anda tidak digalakkan untuk meneruskan transaksi membeli-belah.

  •  Semak penyata anda

Bila penyata kewangan anda sampai, semak semua transaksi. Jika terdapat pembayaran online dan ia tidak dibuat oleh anda, hubungi pihak bank secepat mungkin dan serahkan pengurusannya kepada bank.

  •  Lindungi PC anda

Kemas kini dan lindungi komputer anda daripada serangan anti-virus dan program anti-malware dengan kerap untuk mengelakkan daripada ancaman atau serangan.

  •  Teliti butir-butir pembelian

Elakkan daripada membuat sebarang bayaran pendahuluan kepada penjual yang diragui. Anda juga harus meminta resit asal atau resit bertulis bagi untuk mengesahkan pembelian anda.



Mempersembahkan...

Cara Kami Buat Pesaing Tak Senang Duduk...

"Software Ini Bantu Noob Bina Web Jualan Dalam Masa 3 Minit Dengan Mudah Tanpa Upah Designer"

(Tonton Video PERCUMA di Bawah Jika Nak Gandakan Jualan Bisnes Anda)


PROMOSI Lifetime Fee Akan Tamat Dalam Masa.....

Dalam Video Ini Anda Akan Ketahui...


1 - Apa Itu Software Designext

Anda akan ketahui apa sebenarnya fungsi software Designext ini dan apa yang ia boleh bantu memudahkan kerja usahawan internet pada tahun 2015!

2 - Cara Guna Software Designext
Anda akan diterangkan bagaimana cara untuk mengendalikan software ini. Ia sangat mudah dan simple. Noob pun senang faham lepas tonton video 30 minit ini.

3 - Cara Daftar Designext
Anda juga bakal ditunjukkan cara untuk mendaftar sebagai ahli Designext dan anda boleh mula gunakannya hari ini untuk menjadikan bisnes anda lebih hebat berbanding pesaing anda!