Selalu Berfikiran Positif

Berfikiran positif akan membuat tubuh lebih sihat. Melihat segala sesuatu dari sudut pandang yang lebih membahagiakan. Contohnya fenomena  lewat kahwin, maka dia akan mengedepankan harapan – harapan positif dan menyingkirkan bayang – bayang negatif.

Berikit adalah 5 kelebihan orang yang selalu berfikiran positif, dari penulis K. Wardhanie

1. Berfikiran Positif: Melihat Masalah Sebagai Cabaran

Bandingkan dengan orang yang melihat masalah sebagai cubaan hidup yang terlalu berat dan membuat hidupnya jadi terasa paling sensara di dunia. Dia merasa tercabar untuk mengatasi sesuatu dengan tenaga yang dia miliki.

Dia merasa hidup ini adalah rentetan cabaran yang tidak akan pernah berhenti. Ketika cabaran itu sukar, maka dia akan berkata, “Ini memang sukar tapi kita dapat melakukannya.”

Dia mengkedepankan berita gembira daripada berita buruk.

2. Berfikiran Positif: Menikmati Hidup

Fikiran positif akan membuat seseorang menerima keadaan dirinya dengan besar hati. Apa yang ada pada dirinya adalah sumber motivasi luar biasa yang dapat menampung diri dan hatinya untuk tetap bertahan dalam keadaan apa pun.

Dia boleh saja untuk merasa longlai tidak bermaya, namun dia memilih untuk mensyukuri  apa yang ada dan kemudian mencuba bersikap yakin atasnya.

Dia tidak mudah terpengaruh oleh ejekan orang dan mencuba teguh berdiri menikmati hidup yang diamanahkan Allah kepadanya. Dalam konteks ini, memang akan ada banyak fitnah dan cakap orang tentang keadaan kita.

Sebaiknya kita tidak perlu tenggelam dan sibuk mendengar cakap orang tentang keadaan kita. Kerana sekencang manapun percakapan itu, tidak akan membantu keadaan kita.

Maka nikmati sahaja hidup ini dengan selalu berusaha dan tidak putus asa kerana Allah adalah tempat berharap yang paling utama.

3. Berfikiran Positif: Berfikiran Terbuka Untuk Menerima Saranan dan Idea

Selalu lebih memilih banyak mendengar dan lebih sedikit berbicara. Bersedia untuk dikritik dan selalu bersegera membenihkan diri. Apatah lagi apabila kita masih berusia belia, masukan dan nasihat yang bermakna akan sangat kita perlukan.

Tugas kita adalah mencuba berikhtiar dengan betul, menyandarkan hati pada Allah atas segala keputusan yang akan kita hadapi.

4. Berfikiran Positif: Segera Menghapuskan Fikiran Negatif

Memelihara fikiran negatif dapat diibaratkan membangunkan singa tidur. Fikiran – fikiran negatif nantinya akan membentuk peribadi – peribadi skeptikal, spesimis dan mengalah sebelum bersaing.

Daya saing seseorang menjadi sangat rendah. Kredibilitinya dipersoalkan dan dilihat sebagai tidak mampu dipercayai. Bila keadaan sudah seperti ini, maka tidak sama sekali akan menguntungkan. Maka abaikan dan hapuskan fikiran negatif yang bersarang di hati.

5. Berfikiran Positif: Mensyukuri Apa Yang Dimiliki

Merupakan sebuah kebahagian luar biasa, apabila kita lebih sibuk mensyukuri apa yang kita miliki dan tidak mencaci apa yang kita tidak miliki. Hidup ini adalah rentetan syukur tidak berkesudahan , bukan caci maki kufur nikmat yang tidak akan habis dikenang.

Apa yang ada di tangan lebih bererti daripada apa yang ada di pandangan. Angan – angan yang membayangkan hanya akan menyisakan harapan tidak  berkesudahan, sedangkan rasa syukur terhadap apa yang dimiliki dapat menampung jiwa untuk mejadi hamba Allah yang bersyukur.

Selalu melihat pada kesukuran hati dan tidak mendongak ke atas terhadap apa yang tidak kita miliki. Ini adalah masalah sejauh mana kita bersyukur, dan sejauh mana usaha kita menghindari kekufuran. Selalu sahaja ada nikmat yang tiada pada diri kita, dan selalu sahaja ada kekurangan yang kita miliki.

Mustahil untuk memiliki segala nikmat di dunia ini. Berhenti berangan dan lebih yakin dengan apa yang ada di tangan  sangat disarankan bagi hati hamba yang lemah seperti kita.

Helah Pengusaha Scam - Tips Azizi Ali

Sebenarnya tidak susah untuk sesiapa memberikan pulangan bulanan 10% kepada ‘pelabur’. Malah anda sendiri pun boleh melakukannya! Ya, anda juga boleh memberikan pulangan bulanan 10% kepada ‘pelabur’ walaupun anda tak tahu menahu tentang pelaburan.

Bagaimana?

Sebagai contoh, siMat telah melabur RM1,000 dengan anda kerana anda menjanjikan pulangan 10% sebulan.

Apa yang anda lakukan ialah untuk memulangkan RM100 setiap bulan untuk 10 bulan berikutnya kepada Mat. Ya, anda menggunakan duit Mat sendiri untuk memberikan pulangan 10% sebulan tersebut kepadanya.

Dan untuk mengaburi mata Mat, anda ceritakan kepadanya yang anda membuat pelaburan atau buat bisnes yang terer-terer. (Kadangkala anda mungkin ada bisnes sebenar tetapi untungnya cukup makan saja. Jadi, anda gunakan bisnes ini sebagai ‘front’ saja; pulangan yang diberikan masih daripada wang Mat sendiri.)

Kalau dia tanya banyak-banyak, anda gunakan terminologi high finance seperti offshore, tax arbitrage, derivatives atau forex. Mat pasti akan senyap sebab dia tak tahu menahu apa semua ini.

Lepas tu anda tunjukkan juga senarai nama ‘pelabur’ dalam skim anda, termasuklah doktor, peguam, engineer, lecturer dan malah Dato’-Dato’. Dan untuk mengaburi mata Mat lagi, anda (menyalah) gunakan ayat-ayat Islam dan menceritakan yang anda melakukan semua ini untuk menolong orang Melayu.

Uploadkan juga gambar anda memberi derma kepada anak-anak yatim dan mereka yang dalam kesusahan. (Anda tak kisah dan murah hati sebab wang yang diderma itu bukan wang anda!)

Kalau ada orang luar yang mengexposekan operasi anda, anda tepis dengan mengatakan mereka

(1) busuk hati dengan usaha anda cuba memajukan orang Melayu;
(2) tak berhak untuk komen sebab mereka tak menyertai pelaburan anda dan oleh itu tak faham konsepnya;
(3) nak promote diri mereka sendiri dengan menjatuhkan anda.


Apa yang anda TIDAK akan lakukan ialah untuk menceritakan kepada Mat yang anda recycle wangnya sendiri.

Jadi Mat akan mendapat ‘pulangan’ (wangnya sendiri) 10% setiap bulan untuk bulan-bulan berikutnya. Ini bukan saja membuatkan dia gembira tetapi lebih utamanya ‘membuktikan’ kepadanya yang skim anda bukan sahaja betul tetapi merupakan pelaburan impian!

Apa yang akan berlaku kemudian:

(1) Mat akan menjadi pengikut setia anda sehingga sanggup maki hamun sesesiapa yang mengexposekan anda;
(2) Mat akan tidak puas hati dengan RM100 sebulan. Selepas 4 atau 5 bulan, dia akan menambah ‘pelaburannya’ untuk mendapat pulangan yang lebih tinggi. (Mat dapat duit untuk menambah pelaburannya kerana dia menjual tanah bapanya atau buat personal loan atau gadai barang kemas isterinya.)
(3) Dan kerana anda memberikan insentif komisen kepadanya, Mat akan merekrut orang lain untuk turut join ‘pelaburan hikmat’ anda. Mat akan mencanangkan peluang indah ini di seluruh Malaya!
Jadi tuan-tuan dan puan-puan, itulah dia ‘helah’ yang dilakukan oleh pengusaha-pengusaha scam untuk menarik orang untuk ‘melabur’ dengan mereka.

ADUHH!!!

Perkongsian tips oleh Saudara Azizi Ali Mentor Wang.

Anda Teruja Nak Letupkan Jualan Anda Melalui Facebook? 'Stay Tune' Bersama Kami di Sini... 


AMARAN! Jangan PERCAYA apa yang kami dedahkan dibawah. Ya walaupun satu ayat! Hanya guna formula yang kami dedahkan dan LIHAT sendiri hasilnya...


  
 Rahman Basri & Syed Faiz



Ini kisah benar!

Kami perhatikan ramai orang sekarang mampu cipta mesin duit sendiri hanya berniaga daripada rumah dengan menggunakan muka buku sahaja...Facebook. Ya! Dah lah FREE tak perlu bayar apa-apa. Hanya kos elektrik yang beberapa sen dan kos broadband untuk internet.

Itupun jika bijak boleh ke kedai mamak atau kedai-kedai sewaktu dengannya.

Guna internet...

Buat jualan dan balik rumah...


Cuma satu persoalan timbul...

Saya Hanya Tahu Guna Facebook Untuk Komen-komen Aje. Boleh Ke Saya Buat Duit?

Jawapannya :

  • YA - Boleh buat duit jika anda komen-komen ke ruang facebook jualan anda bukannya komen-komen rakan untuk suka-suka.
  • YA - Boleh buat duit jika anda tahu formula 'RAHSIA'nya. Kami selongkarkan KHAS untuk anda!
  • YA - Boleh buat duit jika anda bijak mengepung bakal pelanggan anda sampai mereka teruja nak membeli. Ya...sampai anda yang meronta-ronta nak membeli!
  • YA - Boleh buat duit jika orang percayakan anda. Ramai orang membeli sebab percaya kepada si penjual.
  • YA - Boleh buat duit jika anda yakin kami boleh, anda juga boleh! Anda pasti rasa boleh jika anda tahu apa yang kami tahu.

Jika ditambah lagi jawapannya tetap YA......YA.......dan YA........


Tengok pada nelayan yang menjala ikan. Jika anda tahu pukat apa mereka pakai, waktu bila ikan banyak, dimana ikan suka lepak, apa ikan suka makan dan macam mana nak tebar jala...

YA!  Dah pasti pesta ikan anda hari tu...

Owh OK...
"Saya Dah Faham. Saya Minat Sangat
Nak Tahu Ni..."


Ya...bawa bersabar. Usah risau, jika anda bersungguh-sungguh, kami 300% kali ganda lagi bersungguh-sungguh nak bantu anda. Hanya dengan satu syarat...

Jangan Percaya Apa Kami Cakap! Lihat dan Terus Buat!


Keputusan akan datang beritahu anda kemudian...

Baiklah, Tanpa Lenggahkan Masa Lagi Kami Dedahkan Apa Yang Kami Tahu
Untuk Anda Tahu...





Ya...
Ia satu pakej lengkap video tutorial FB Cash - Selongkar Formula Tersembunyi.Ingat! Bukan sekadar tahu sahaja. Anda perlu BERTINDAK jika nak dapatkan hasil. Apa menariknya pakej ini bakal membakar semangat anda untuk terus bertindak kerana anda bakal cakap...

  • Owh...Macam ni mereka buat duit rupanya !
  • Aduh...Kenapalah aku baru tahu sekarang?...
  • Eh eh...mudahnya buat jualan di Facebook
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

Dan banyak lagi dialog teruja anda.


Ia bakal terisi dengan sendiri lepas anda tonton VIDEO FB Cash ini nanti.

Tengok FBCash, bakal buatkan anda teruja sampai bila-bila...

Mungkin jika anda kuat berusaha, boleh beli tiket terus ke stadium bola...

Ya...bukan stadium bola di Malaysia.

Jangan Cakap Lagi! Saya Teruja Sangat Ni...
Satu Saya Nak Tanya...Apa Isi Dalamnya?


Ya...anda macam tahu-tahu saja itu yang bakal kami kongsikan kepada anda. Oleh kerana anda bertanya, kami dedahkan secara eksklusif untuk anda.


  • FB Cash - Mengandungi 16 Video Kesemuanya
  • FB Cash - 3 Video Formula - Daripada Syed Faiz
  • FB Cash - 13 Video Tutorial Step by Step - Daripada Rahman Basri
  • FB Cash - Support Group Facebook Yang Bakal Kami Jemput Secara Peribadi (EKSKLUSIF)


Untuk beritahu anda secara berdepan-depan, pastinya ambil masa yang sangat lama untuk anda datang, keluarkan minyak kereta, bayar tol, sewa hotel dan ada yang terpaksa bercuti. Itu pun jika masih banyak cuti.

Sebagai langkah alternatif, kami sediakan satu PAKEJ LENGKAP video tutorial untuk anda.

YA! Ia seolah-olah anda berada dalam bilik VIP Studio kami. Anda boleh 'Pause' sekejap nak tengok TV atau tengok video sambil makan-makan. Tersangatlah santai...Apa yang penting, ada tahu apa yang kami tahu!

Itu misi anda dan terus buat...!

Terima Kasih... Satu Aje Lagi Saya Nak Tanya... Dalam Video Tu Apa Yang Diterangkan?


Ya...Boleh! Kami suka buatkan anda lebih jelas dan terang. Ini yang bakal buatkan anda lebih faham. Kami sangat teruja bila anda berjaya.

Tiga video terawal bakal dibongkarkan dengan Formula tersembunyi oleh Syed Faiz secara berhadapan dengan anda. Ya!...seolah-olah anda berada dalam bilik seminar secara berdepan dengan beliau (Kerusi depan sekali).





Tempoh Video : 14 Minit 15 Saat

Video 1 - Formula 1
  • Apa itu FB Cash?
  • Anda bakal tahu tentang Uncang Duit, Beg Duit secara FB Cash.
  • Elemen-elemen yang SUPER penting sebelum JUALAN terhasil.
  • Bagaimana strategi bina nama di facebook secara 'Exposed Method". Ya! cara yang artis-artis guna dan...




Tempoh Video : 17 Minit 00 Saat

Video 2 - Formula 2
  • Ini sangat menarik! Kenapa orang membeli? Apa mereka mahukan?
  • "Ada perlawanan bola malam ni!" Teknik tarik pelawat gaya stadium bola...Menarik!
  • 3 Formula menarik trafik ke Facebook anda. Tarik dengan mudah dan bergaya!
  • Strategi update posting. Apa strateginya? Ini saya selalu guna.




Tempoh Video : 24 Minit 09 Saat

Video 3 - Formula 3
  • Anda akan berkenalan dengan soalan ini... Apa? Bila? dan Bagaimana? 
  • Bagaimana dengan hanya letakkan 'signature' bakal menjenamakan nama anda?
  • Ya 'It's all about brand and trust !"
  • Apa itu tulisan pendek...tulisan panjang? 
  • Bagaimana nak lindung 'Originality' gambar produk anda daripada ditiru.
  • Dan banyak lagi daripada saya yang bakal membuka mata anda dan minda anda. Serius!!!


Oh ya...Video selanjutnya akan diterangkan oleh Rahman Basri. Beliau akan dedahkan kepada anda secara eksklusif di hadapan skrin komputer anda. Anda tak nampak muka beliau...

Usah risau...

Suara dan 'Arrow Mouse' beliau bersama anda. Beliau akan bawa anda menjelajah langkah demi langkah daripada mula nak bina Fanpage sehinggalah anda berjaya mengatur strategi jualan anda.  Sangat menarik jika anda berjaya ikut satu demi satu langkah....

Ya...jangan percaya cakap beliau!

Buat dan lihat hasilnya...masih ingat lagikan syaratnya?

Video 4 - Video 7
  • Step-by-step langkah bina Fanpage anda. Ya bukan facebook profile yang biasa anda komen-komen tu.
  • Satu ruang penting 'Admin Panel' namanya. Sangat mudah nak faham.
  • Langkah mudah bina 'Timeline Cover' anda secara PERCUMA. Menarik ni!
  • Ya satu lagi perkara penting! Fungsi paparan fanpage juga diterangkan secara terperinci. Satu demi satu.
  • Penjelajahan yang amat menarik. Anda pasti teruja!




Tempoh Video

Video 4 : 09 Minit 48 Saat
Video 5 : 15 Minit 26 SaatVideo 6 : 15 Minit 44 SaatVideo 7 : 07 Minit 09 Saat





Tempoh Video : 17 Minit 01 Saat

Video 8
  • Ini bahagian yang anda nantikan. Lihat bagaimana mereka yang berjaya gunakan Fanpage untuk lakukan jualan.
  • Fanpage contoh tentang kecantikan, kesihatan, pakaian, makanan, perkhidmatan dan produk didedahkan. 
  • Anda lihat bagaimana mereka lakukan, tiru dan ubahsuai.
  • Ya...tiru dengan bijak. Bukannya bulat-bulat!


Selepas semuanya lengkap, sedia...tibalah masanya untuk kami selongkarkan bagaimana untuk anda lakukan pengiklanan melalui facebook.


Iklan anda akan muncul di ruangan tepi setiap facebook profile rakan anda dan bakal pelanggan anda. Ya..seperti yang anda lihat dalam bulatan-bulatan dibawah.





Anda boleh lihat banyak lagi iklan lain yang muncul di tepi ruang facebook profile peribadi anda.
Iklan beginilah yang bantu ledakkan jualan anda.


Ya! Saya Dah Lama Berminat Sangat Nak Buat Iklan Macam Ni. Boleh Tunjukkan Saya Bagaimana Nak Buat?


Ya...Boleh! Kami akan terangkan bagaimana anda boleh lakukan iklan dengan mudah dan menarik perhatian bakal pelanggan anda.

Usah risau, anda hanya ikut satu per satu apa yang saya terangkan dalam video seterusnya ini...

Video 9 - Video 13
  • Step-by-step diterangkan untuk membina iklan yang menarik LIKEyang banyak ke page anda.
  • 3 bahagian penting yang perlu anda FOKUS dalam membina iklan. Ya...sangat mudah dan cepat!
  • Bagaimana menentukan 'Target' bakal pelanggan anda. Target Negara, Umur, Jantina yang sesuai juga diterangkan...
  • TRICK mengurangkan kos perbelanjaan iklan. Anda tidak menggunakan kos yang Facebook sarankan. Ini teknik yang saya gunakan. (SECRET!)
  • Bukan setakat promote page sahaja, promote website juga saya bakal tunjukkan caranya. 
  • Dan banyak lagi yang menarik dalam video ini.








Tempoh Video

Video 9 : 11 Minit 06 Saat
Video 10 : 16 Minit 29 SaatVideo 11 : 09 Minit 57 SaatVideo 12 : 06 Minit 14 SaatVideo 13 : 16 Minit 19 Saat






Tempoh Video : 11 Minit 18 Saat

Video 14
  • Anda bakal menganalisa sendiri prestasi iklan melalui video ini. 
  • Frequency...Campaign Reach dan banyak lagi didedahkan. Sangat mudah untuk anda faham. 
  • Saya juga bongkarkan dimana anda perlu lakukan ubahsuai untuk tingkatkan minat bakal pelanggan anda.
  • Selepas menonton anda pasti akan lebih faham dengan mudah. Ya...Tonton dan buat!






Tempoh Video : 05 Minit 07 Saat

Video 15
  • Video ini saya dedahkan bagaimana untuk 'duplicate' iklan yang sedia anda menjadi lebih banyak dengan pelbagai peringkat umur.
  • Apa itu CTR Click?
  • Ia sangat mudah. Anda boleh melihat iklan mana satukah akan lebih mendapat sambutan.
  • Kaedah ini anda bakal tahu peringkat umur mana yang banyak melihat iklan anda dan membuat pembelian. Menarik kan?






Tempoh Video : 10 Minit 23 Saat

Video 16
  • Ini adalah video terakhir sebelum anda jadi mahir dalam keseluruhan DVD FB Cash ini.
  • Saya yakin, bahagian ini yang anda nantikan. Ya! anda ditunjukkan cara bagaimana meningkatkan jualan melalui iklan anda.
  • Apa yang perlu diubah, apa yang perlu ditekankan...semuanya turut dibongkarkan kepada anda.
  • Serius!...Anda sangat bertuah!...


Ya...Dah habis!

Kami yakin selepas anda menonton keseluruhan VIDEO ini, banyak persoalan yang bermain-main di kepala anda akan terjawab. Bukan anda sahaja yang tertanya-tanya. Mereka diluar sana juga tertanya-tanya seperti anda juga.

Kami bukan cakap kosong!

Lihat Apa Kata Mereka Yang Telah Menonton VIDEO FB Cash Ini. Mereka Sangat Berpuas Hati. Kini Giliran Anda Pula...




Tahniah kami ucapkan kepada mereka. Kami mendoakan lagi mereka terus berjaya dan berjaya. Kami juga turut sama mendoakan kejayaan anda.


Ya, Saya Berminat Untuk Belajar Menjana Income Di Facebook. Jadi, Bagaimana Nak Dapatkan Video-Video Ini?"
Ramai dari umat Islam hari ini menyempitkan definisi sedekah yang menyebabkan aktiviti sedekah itu hanya terhad kepada beberapa perkara sahaja seperti memberi wang kepada mereka yang meminta atau memerlukan. Sedangkan konsep sedekah itu sangat luas.

Sedekah adalah sesuatu yang sangat dituntut oleh Islam. Allah s.w.t sendiri menjanjikan pelbagai kelebihan dan ganjaran buat mereka yang gemar bersedekah seperti panjang umur, mencegah dari mati dalam keadaan yang teruk, menghapuskan sikap sombong dan sebagainya.

Jika kita menelusuri sirah baginda Rasulullah s.a.w, sangat jelas bahawa baginda adalah seorang insan yang paling gemar bersedekah walaupun baginda sendiri serba kekurangan sehinggakan terpaksa berlapar dan dahaga. Begitu juga dengan kisah para sahabat baginda yang terdidik dengan sikap suka bersedekah.

Keluasan Konsep Sedekah

Namun ramai dari umat Islam hari ini menyempitkan definisi sedekah yang menyebabkan aktiviti sedekah itu hanya terhad kepada beberapa perkara sahaja seperti memberi wang kepada mereka yang meminta atau memerlukan. Sedangkan konsep sedekah itu sangat luas seperti sabda baginda Rasulullah s.a.w,

“Tiap-tiap anggota daripada manusia sedekah ke atasnya pada tiap-tiap hari yang terbit padanya matahari. Kamu berlaku adil antara dua orang yang berbalah adalah sedekah, dan kamu menolong seseorang menaiki kenderaanya atau menolong mengangkat barang-barangnya ke atas kenderaannya adalah sedekah, dan perkataan yang baik itu sedekah dan pada tiap-tiap langkah yang kamu membuang bahaya dari jalan juga merupakan sedekah”.
Hadis riwayat Bukhari & Muslim

Jadi kali ini saya ingin kongsikan dengan para pembaca 10 cara kreatif untuk kita bersedekah. 

#1 – Pewangi & Sabun Basuh Tangan

Jika kita selalu ke masjid di seluruh negara, maka kita akan perasan bahawa tandas masjid sangat kekurangan sabun untuk membasuh tangan. Kadang-kadang tandas juga agak berbau walaupun dicuci bersih. Jadi ada baiknya jika kita dapat belikan sabun dan juga pewangi, kemudian letakkan di masjid yang berhampiran. Insyallah ramai yang akan menggunakannya.

#2 – Selipar Untuk Masjid

Kebanyakkan masjid juga kekurangan selipar yang digunakan untuk mengambil wudhu ataupun masuk ke tandas. Jika tempat mengambil wudhu dan tandas agak jauh, maka sukar untuk mereka yang memakai kasut hendak berkaki ayam ke sana. Oleh itu sangat wajar jika kita dapat beli sepasang dua selipar jepun dan letaklah di masjid untuk kegunaan orang ramai.

#3 – Simpan Syiling

Simpan Syiling
Jangan pandang remeh terhadap duit syiling, ia mampu membuat perubahan. [Freepik]

Setiap hari kita akan mendapat syiling yang banyak terutamanya dari baki pembelian. Jadi bermula hari ini apa kata wujudkan satu tabung khas untuk menyimpang baki syiling ini dan kemudian sedekahkan setiap syiling yang disimpan ini kepada mereka yang memerlukan setiap hujung bulan. Kadang-kadang tanpa kita sedar, seminggu sahaja kita dapat kumpul hampir RM10!

#4 – Berikan Baki Bayaran


Apabila kita makan diwarung kecil, membeli produk di kaki lima, naik teksi seorang pak cik tua dan mereka yang memerlukan, biasanya akan ada baki wang bagi bayaran pembelian yang kita lakukan. Contohnya kos naik teksi RM7.60 dan anda berikan wang RM10, maka anda boleh minta pemandu teksi simpan sahaja baki tersebut. Mereka biasanya sangat berterima kasih dan gembira dengan pemberian tersebut.

#5 – Kain Pelikat & Telekung

Banyak surau di tempat membeli-belah dan rawat dan rehat khususnya kekurangan kain pelikat dan telekung untuk kegunaan solat orang ramai. Apabila ditempat sebegini, kadang-kadang pakaian kita terdedah dengan banyak perkara yang kotor, jadi kain pelikat dan telekung ini menjadi satu keperluan untuk bersolat. Jika anda dapat sedekahkan kain pelikat dan telekung pastinya ramai yang dapat manafaat.

#6 – Makanan Kucing

Bagi Kucing Makan
Banyak sekali kucing terbiar di luar sana yang perlukan perhatian kita. 

Ramai rakyat Malaysia yang sangat sukakan kucing sebagai haiwan peliharaan, namun tidak kurang banyak juga kucing yang terbiar diluar sana. Kucing ini menjadi ganas dan menggangu orang khususnya di kedai-kedai makan kerana mereka kelaparan. Oleh itu, ada baiknya jika kita membeli makanan kucing dan berikan mereka makan apabila kita melalui sesuatu kawasan tersebut.

#7 – Tumpangkan Rakan Atau Kenalan

Allah s.w.t kurniakan kita kenderaan agar kita boleh berikan manafaat kepada ramai orang. Jika ada rakan, kenalan atau jiran yang hendak menuju ke destinasi yang sama dengan kita, maka tumpangkanlah mereka tanpa sebarang bayaran. Konsep ‘carpool‘ untuk pergi kerja juga adalah salah satu konsep sedekah yang sangat bagus.

#8 – Bantu Angkat Barang & Lintas Jalan

Nilai murni seperti membantu orang lebih tua mengangkat barang atau melintas jalan raya yang diajar ketika sekolah rendah dulu hanya tinggal kenangan. Apa kata kita hidupkan kembali nilai murni ini, contohnya jika kita sedang memandu dan ada orang hendak melintas jalan, apa kata berikan laluan untuk mereka melintas jalan terlebih dahulu. Jika ada orang sedang membawa barangan yang banyak, cuba pelawa untuk membantu mereka.

#9 – Kertas & Pen

Pen dan Kertas

Segelintir umat Islam tidak mencatat apabila mendengar kuliah. [Empowergh]

Di mana-mana majlis ilmu sama ada ceramah, tazkirah dan kuliah di masjid, biasanya mereka yang mendengar tidak membawa sebarang pen dan juga buku catatan sedangkan kalau kita tak mencatat, maka kita akan lupa ilmu yang disampaikan. Kita boleh beli satu kotak pen dan kertas A4 untuk diagihkan di dalam majlis ilmu tersebut. Kos bagi pen dan kertas bukanlah mahal, tetapi manafaatnya sangat besar untuk menyuburkan budaya ilmu.

#10 – Damaikan Dua Pihak Yang Berbalah

Sekarang kita berada di dalam komuniti yang sangat kompleks dimana kadang-kadang manusia itu berselisih faham kerana perkara yang remeh temeh. Jika sebelum ini kita mengambil sikap berkecuali, apa kata selepas ini kita mengambil inisiatif untuk mendamaikan mana-mana pihak yang berselisih faham. Mendamaikan mereka yang berbalah juga adalah salah satu bentuk sedekah.

Rumusan – Sebarkan Perkara Yang Baik

Bersedekah yang paling baik ialah kita memberikan sesuatu yang orang benar-benar memerlukannya. Kadang-kadang kita sedekah sabun di tandas masjid itu lebih baik dari sedekahkan naskah surah Yasin di masjid yang sememangnya sudah banyak naskah al-Quran dan Yasin yang tidak dibaca.

“Setiap kebaikan adalah sedekah”
Hadis Riwayat Muslim
Apabila kita menyampaikan sesuatu yang baik juga dianggap sebagai satu sedekah. Maka dengan wujudnya pelbagai sosial media sekarang, cuba gunakan untuk menyampaikan pesanan yang baik-baik untuk diri sendiri dan juga orang lain. Peringatan itu juga menjadi satu sedekah buat kita kepada orang lain.

Paling kurang, anda kongsikan artikel ini juga satu sedekah yang mana selagi mana orang membacanya, selagi itu anda mendapat saham akhiratnya. Semoga bermanafaat!


KONGSIKAN TAZKIRAH INI



MILK GREEN TEA THAILAND

KLIK SINI

Emm sedapnya green tea ais ni.
bukan saja sedap tapi berkhasiat pulak tu..

boleh kurangkan berat badan,
melancarkan pembuangan toksin dan kaya dgn antioksidan..

buat sendiri kat rumah lagi jimat,
boleh letak ais byk2...

Cara penyediaan:

Masukkan sesudu serbuk green tea dlm gelas dan cmpurkan susu pekat..

then masukkan sedikit susu cair.nk lg ummph masukkan secubit garam .confirm sangat2 sedap..

boleh buat green tea tarik @ green tea ais..letak ais byk2.

Antara Khasiat Lain Teh Hijau:

Lindungi kulit Teh hijau banyak digunakan dalam pelembab kulit sebab dapat membantu

mengekalkan fungsi saluran darah yang kembang & kecut pada kadar yang betul.

Rawatan kulit Baik utk kulit luka, kena gigit serangga, melecet, mata bengkak,

bekas melecur, korang try tekapkan bag teh tu kat bahagian kulit yang berkenaan.

Teh hijau ada bahan antiseptik semulajadi yang boleh hilangkan rasa gatal.

Pelindung memori Teh hijau dapat menolong mengekalkan kecergasan memori & fungsi otak.

Sebab?
Sebabnya, kadar antioksidan yang ada dalamnya dapat melawan radikal bebas yang merosakkan saraf otak.

Menurunkan berat badan Ni sebabnya kenapa ramai orang amalkan teh hijau.

Teh hijau dapat mempercepatkan proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan kolesterol.

Satu penyelidikan yang di buat menunjukkan ekstrak teh hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan.

Menurunkan aras kolesterol.
Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

Merawat batuk Mencegah penyakit Kardiovaskular (penyakit jantung dan penyumbat arteri).

Menghilangkan stress dan menolong mengendurkan saraf .

Kulit menjadi cantik, bersinat, rambut sehat, muda, bintik2 dan sebagainya.

Baik untuk mengubati dan mencegah Osteoporosis (penyakit tulang) dari kereputan dan patah.

Mencegah penyakit gigi Polyphenol dalam teh hijau mempunyai kandungan anti bakteria yang membantu mencegah penyakit gingivitis dan periodontal

dengan cara membunuh bakteria berkumpul dalam mulut yang menyebabkan kerosakan gigi.

Masalah bau mulut pun dapat diatasi.

Mencegah keracunan makanan Disebabkan teh hijau terkenal sebagai pembunuh bakteria,

meminum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria

kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria yang berbahaya seperti clostridia dan E. coli.

Kalau korang cirit-birit kan,
minum teh hijau pekat. :)

Menurunkan tekanan darah Teh hijau merupakan inhibitor ACE di mana beberapa

penelitian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.

Membantu mengawal paras gula darah Menguatkan sistem imun.

Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi

boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.

Pencegah kanser Menurut satu kajian,

kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser.

Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol.

Polifenol tu apa?
Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat

yang mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser.

KLIK SINI

Mengenali Potensi Diri

Manusia ni dalam minda dia ada biawak. Iaitu suara kecil dalam minda kita, yang suka bagi alasan apbila kita nak buat sesuatu tindakan. Suara kecil seperti "Lek dulu" menjadi sebab kita melengahkan tindakan.

Kenapa ada orang buat benda sama tapi tak dapat. Kuncinya adalah matlamat, adakah dia inginkan memberikan manfaat kepada orang lain. Sebaik baik manusia adalah menjadi bermanfaat kepada orang lain.

Pemandu beca dan pemandu teksi. Pemandu bas lagi byk sebab bawak lagi ramai orang. Sebab bagi lebih byk manfaat kepada orang lain.
 
Bayangkan kejayaan itu macam puncak gunung Fuji. Mentor bakal menjadi tourist guide untuk journey ke puncak. Anda boleh cuba naik sendiri. Mungkin anda boleh jadi sesat atau anda mampu pergi ke puncak dengan sendiri. Anda boleh terus cari dan mencari dengan energy anda. Atau kita minta orang yang biasa naik ke puncak. Kalau orang dah biasa dengan kejayaan dia boleh guide. Orang biasa pun mampu dibimbing dengan izin Allah. Bila ada ilmu kita boleh adjust. Jadi dengan adanya mentor anda akan ada map. Tetapi ia terletak kepada energy anda. Kunci nak ubah hidup adalah energy.

Sebelum memulakan pendakian ke puncak gunung Fuji. Anda check adakah anda ada kemahuan tersebut? Kemahuan adalah kunci. Berapa tinggi kemahuan anda. Adakah anda nak hidup biasa-biasa. Atau hendak hidup luar biasa? Kalau kita hidup luar biasa kita akan ada banyak pilihan.

Kita tak akan tahu apa yang possible sehingga kita mencuba.

"Benda yang paling susah adalah untuk biasakan benda yang tidak biasa. Orang biasa tentang kebocoran wang. Dah biasa buat bisnes gagal. Bukan senang untuk buat duit kalau tak tahu cara. Tak biasa buat duit juta-juta. "

DAPATKAN RIBUAN TRAFIK PERCUMA DI SINI KLIK

RAHSIA FOREX TRADER JANA WANG 5 ANGKA SENYAP-SENYAP DI SINI KLIK