alat kesan kotak hitam dikirim Tentera laut ASKUALA LUMPUR: Tentera Laut Amerika Syarikat mengirim pengesan kotak hitam ke kawasan selatan Lautan Hindi yang kini jadi kawasan tumpuan usaha mengesan pesawat penerbangan MH370 yang hilang, susulan beberapa rakaman imej objek yang mungkin ada kaitan dengan pesawat itu sejak seminggu lalu.

Tentera laut itu menyifatkan langkah itu sebagai "langkah berjaga-jaga" sekiranya rakaman imej objek itu kemudiannya nanti mengesahkan kedudukan sebenar pesawat yang hilang sejak 8 Mac lalu.

"Sekiranya kawasan serpihan dapat disahkan, (alat pengesan itu) akan memberikan kelebihan yang signifikan dalam usaha mengesan kotak hitam pesawat yang hilang," kata Komander William Marks, jurucakap Armada Ketujuh Amerika Syarikat dalam satu kenyataan seperti dipetik oleh AFP.

Sistem pengesan itu bergantung kepada isyarat akustik untuk membantu mencari kotak hitam pesawat tentera atau komersial yang terhempas sehingga 6,000 meter di bawah laut.

Kenyataan itu bagaimanapun mengingatkan pengiriman alat pengesan itu tidak bermakna lokasi pesawat MH370 sudah disahkan.

"Sila ambil perhatian bahawa pengiriman (alat pengesan) ke kawasan itu bukan satu petunjuk bahawa kita sudah mengesahkan medan serpihan," kata kenyataan itu.

"Ini hanya langkah berjaga-jaga sekiranya kita berjumpa dengan serpihan, kita sudah bersedia untuk mengerahkan peralatan untuk mencari kotak hitam."

Pesawat tentera China pada Isnin berlepas dari Perth untuk menyertai operasi mengesan objek yang dirakamkan terapung di selatan Lautan Hindi oleh satelit seperti yang diumumkan oleh pihak berkuasa Australia dan China, lapor agensi berita Xinhua.

Ia kemudian diperkukuhkan dengan data satelit Perancis yang menunjukkan ada objek terapung di kawasan carian itu.

Sebanyak 10 pesawat terlibat dalam usaha pencarian MH370 hari ini, di mana dua daripadanya merupakan pesawat tentera China yang berlepas sekitar jam 8.45 pagi dan 9.20 pagi tadi.

Sebuah pesawat P3 Orion milik Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) juga telah berlepas pada jam 9 pagi tadi, manakala dua pesawat awam jarak jauh berlepas pada jam 10.10 pagi dan 10.30 pagi.

Pesawat P3 Orion milik RAAF yang kedua juga telah berlepas pada jam 11 pagi tadi, sementara sebuah lagi pesawat awam jarak jauh berlepas pada jam 1 tengah hari, serta dua pesawat P3 orion milik Jepun pula dijadual berlepas selepas jam 4 petang.

Sementara itu, kapal pemecah ais dari China, Xuelong dijadual tiba ke lokasi mencari dan menyelamat (SAR) di Lautan Hindi pada Selasa ini.

Kapal penyelidik Antartik itu kini kira-kira 1,046 kilometer dari kawasan pencarian dan dijangka mengambil masa kira-kira 40 jam untuk sampai di kawasan yang dituju.
sumber

Post a Comment